perjantai 11. lokakuuta 2013

Juhlaa ja juhlan humua.

Hei HuHUU

Ensi maanantaina täällä vietetään kiitospäivää, Thanksgiving Day. Se on Kanadassa ja Yhdysvalloissa vietettävä kansallinen juhlapäivä, jota vietetään Yhdysvalloissa marraskuun nejäntenä torstaina ja Kanadassa taasen lokakuun toisena maanantaina.

Kanadassa päivän historia voidaan johtaa englantilaiseen löytöretkeilijään Martin Frobisheriin, joka etsi pohjoista reittiä länteen. Vuonna 1578  hän järjesti seremonian kiittääkseen henkiinjäämisestään pitkän matkan jälkeen. Tätä seremoniaa pidetään Kanadan ensimmäisenä Kiitospäivänä ja ensimmäisenä Pohjois-Amerikan mantereella järjestettynä kiitosseremoniana. Frobisherista tuli ritari ja suuri lahti Labradorinmerellä nimettiin hänen mukaansa. Vuonna 1957 tammikuun viimeinen, Kanadan parlamentti sääti Kiitospäivän pysyväksi paikaksi lokakuun toisen maanantain ja määräsi sen sisällön: « Päivä, jolloin kaikkivaltiasta Luojaa kiitetään kaikesta hyvästä, josta Kanadan kansa… »

Minut on kutsuttu vietämään kiitospäivän päivällistä erääseen kanadalais uusioperheeseen. Paikalla tulee olemaan perheen vanhemmat, eri ikäiset lapset, nuorten aikuisten poika- ja tyttöystävät, sukulaisia, isovanhempia ja minä: suomalainen vaihtari kameransa kanssa. Kukahan ei mahda kuulua perhepotrettiin muistona kiitospäivästä vuonna 2013? Olen innoissani, ihanaa osallistua johonkin niin amerikkalaiseen, mutta ei niin kaupalliseen kansallisjuhlaan. Vielä minun täytyy toki tutustua vähän historiaan ja ehkä olla kohtelias vieras viedessäni jotain pientä lahjaa tupaan ja ruokapöytään, jonne minut on ystävällisesti kutsuttu.

Kiitospäivän lisäksi tulossa on myös toinen tärkeä kansallinen merkkipäivä  Remembrance Day - Aselevon päivää, jota vietetään ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivänä. Unohtamatta tietenkään mainita Halloweenia joka kolkuttelee ihan nurkan takana. Ainakin naapurit ovat jo aloittaneet Halloweenin pienillä koristuksilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti